Ewout & Etienne

Nieuws

Broadway en Jongerentheaterdag

1 januari

Het is misschien wat lastig uitleggen, maar jonge cabaretiers zijn niet veel blijer te maken dan met een uitnodiging om mee te doen aan theaterfestival Broadway in Texel! We zijn daar dan ook super mee in onze nopjes!Bovenop de uitnodiging voor Broadway kregen we ook te horen dat we de jongerentheaterdag 2008 mogen afsluiten in de grote zaal van Theater Zuidplein in Rotterdam! Wiehoe!We hebben de speellijst niet zo goed bijgewerkt de laatste tijd, maar aan de hand van de wel zeer expliciete reacties van de 'meisjes' in ons gastenboek is te achterhalen waar we zoal opgetreden hebben. Theatertalent Etienne begint zich steeds wanhopiger af te vragen waarom niemand voor hem erotische berichtjes achterlaat.

Vacature voor een theatertechnicus

31 december

We willen graag een extra theatertechnicus, omdat onze vaste technicus Gerran Kroes onze voorstellingen moet combineren met zijn verplichtingen bij Odeon / De Spiegel en poppodium Hedon in Zwolle en bij theatergroep Gnaffel. Wij bieden: een behoorlijke vergoeding, leuke ervaringen, life on the road en een actieve rol bij ons CKV-project! Neem vooral contact met ons op. Albert Ballast wordt het ook allemaal wat teveel, dus graag snel hulp!

Para-legaltje leef je nog?

26 december

De ware fan van Ewout en Etienne (hoi mam!) was het nog niet ontgaan, maar Ewout (je weet wel; van Ewout en Etienne) is naast cabaretier ook jurist. Via een aaneenschakeling van misverstanden liep hij stage bij het vermaarde Instituut voor Informatierecht (IViR) en belandde hij als student-lid in het bestuur van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Zijn scriptie ging over het 'stelen van grappen' en hij kreeg er ook nog een 9 voor. Bremer & De Zwaan is een klein advocatenkantoor gericht op kunst, cultuur, mode en media. Cliënten zijn onder andere vormgevers, fotografen, scenarioschrijvers, regisseurs, cabaretiers en het Contractenbureau. U raadt het al: Ewout werkt 3 dagen per week bij het artistiekste advocatenkantoor van Nederland, zie ook de dito website! Wij wensen iedereen die graag wil onderhandelen over een boeking van Ewout en Etienne veel sterkte! Ewout kwam in zijn hoedanigheid van belangrijk jurist al Lars Boom tegen (voor ons vooral bekend van Speelman & Speelman) die verbaasd uitriep: "Maar jij bent gewoon Etienne!".

Prijzencircus met Ewout (Van Ewout en Etienne)

23 december

Etienne (je weet wel; van Ewout en Etienne) is al jarenlang vast jurylid voor het Zwols Studenten Cabaret festival, terwijl Ewout daar nooit voor gevraagd wordt. Maar Ewout heeft nu ook eens iets in zijn eentje gedaan en kwam er niet eens in een rare media-rel mee terecht. In een nokvol Betty Asfalt Complex in Amsterdam presenteerde hij de nominaties voor de UvA-docent van het jaar. De winnaar is inmiddels bekend en op de vrijblijvende suggestie van Ewout werden er ook mooie op-maat prijzen uitgereikt aan de finalisten. Zie UvA-web

In en voor het Ostade-theater in Amsterdam presenteerde Ewout op 23 december de 'Almost Famous award'. Met allerlei jonge theatermakers debatteerde hij over de zakelijke kant van 'het vak' en marketing en boekingen en sleepte na afloop een boeking van de USVA binnen. Heel interessant en ook nog leuk!

Freek-gate

3 december

De Volkskrant publiceerde 3 december weer eens een opinie-stuk van Ewout (je weet wel; van Ewout en Etienne). Onder de charmante kop: 'Wij worden geen Freekjes' verdedigde Ewout de stelling dat zelfingenomen senioren (babyboomers) op onaangenaam hoge toon - en op grond van misplaatste nostalgie - een jonge generatie cabaretiers een hyperpersoonlijke, prekerige en ouderwetse stijlvariant van het open-deur cabaret proberen op te dringen. Dit zou vooral blijken uit de impliciete stijlvoorkeuren in het door hun gebezigde theaterbargoens. Juist ja... Gaap!

Naar aanleiding van dat artikel mocht Ewout in 'de ochtenden' op radio1 uitleggen waarom hij 'tegen engagement' is en wat er 'mis' zou zijn met Freek de Jonge. Marion Groenewoud schreef vervolgens een artikel in de Stentor. Freek zelf nodigde ons uit voor zijn voorstelling. We kregen schrikbarend veel reacties, ook bijvoorbeeld van Maurice de Hond.

BNN Compilatie

1 december

BNN heeft een korte compilatie van onze voorstelling gemaakt voor het digitale themakanaal 101 TV, maar die is ook gewoon toegankelijk via het net. Zie de BNN-compilatie

Fluwelen handschoenen

24 november

Ons optreden in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam liep super! We hadden niet durven dromen dat het publiek zo uit zijn dak zou gaan. Het was dan ook best pittig om goed aan de timing te blijven denken met al dat applaus tussendoor. 1500 mensen tegelijk horen bulderlachen, is een apart gevoel. Desondanks kunnen we het iedereen aanbevelen. Spannend momentje was wel dat Etienne zijn zender letterlijk door lucht vloog, maar gelukkig bleef de boel heel en kreeg Etienne hem op tijd weer om.

Maandag 26 november om 16.00 zendt BNN een kleine compilatie uit van ons optreden op het digitale themakanaal 101 TV. Later volgt een uitzending over het hele festival.

Het Algemeen Dagblad schreef het volgende over ons optreden:

"Publiekslievelingen zijn Ewout en Etienne. Het programma van dit duo is gevarieerd en origineel. Geen cabaretiers die de maatschappij, het publiek en zichzelf met fluwelen handschoenen aanpakken. De CliniClowns en prinses Amalia krijgen het zwaar te verduren."

Ons nieuwe finale-nummer was net op tijd af en werkte precies zoals we gehoopt hadden. We zijn ook erg in onze nopjes met de draai in het verhaaltje en onze mallote lightsaber. Het was een leuke tijd met try-outs en het hele circus eromheen. De andere deelnemers waren van hoog niveau en de organisatie was super. Een speciaal woord van dank aan: Renee Trijselaar, Gertjan Essenstam en Paul Vermolen. Onze eigen technicus Gerran Kroes en regisseur/componist Albert Ballast hebben ook keihard gewerkt de afgelopen tijd om de boel tot een goed einde te brengen en de boekingen stromen binnen. Is er dan helemaal niets negatiefs te melden? Nee. Eigenlijk niet. We zouden niet weten wat en we wensen Luc Onderbeke, Pia en Vincent Geers veel plezier in de finale!

 

Ontwikkelingen rondom SF

2 november

Samen met de andere deelnemers van het Cameretten-festival hebben we een workshopweekend in Rotterdam achter de rug en hebben we een kijkje genomen in het Nieuwe Luxor theater. Regisseur Paul Vermolen (Theaterschool van Amsterdam, Alexd'Electriquee, Kommil Foo, Schudden en Ronald Goedemondt) heeft een enorme bijdrage aan ons programma geleverd. Het nummer dat we maakte voor 'Humor vs. Art' vormt nu de kern van de voorstelling. Destijds werden we door het Centraal Museum Utrecht gevraagd om cabaret te maken geïnspireerd op een stuk uit de collectie. Het resultaat was volgens kunstmagazine 8weekly 'hilarisch' en 'sloot goed aan bij de belevingswereld' van hetwerk Bekentenissen (1999) van Luuk Wilmering.

bekentenissen

In de 'SF' stappen we nu dus verder deze wereld in. Alleen nu hebben we nog maar 1 maand om daar iets mee te doen. We zijn dus keihard aan hetwerk en vinden het super spannend allemaal.

 

Ewout en Etienne in het Nieuwe Luxor

16 oktober

De vaste bezoekers van deze site zagen misschien dat de speellijst de afgelopen tijd behoorlijk leeg was. Sinds een soepel één-tweetje tussen de Assoena-moskee en devaderlandse pers is het dan ook beetje gedaan met de boekingen van cabaretduoEwout & Etienne. Maar... Eerlijk is eerlijk... We spelen ook al een hele tijd (min of meer) dezelfde show. Hoe dan ook: we gaan proberen weer aan optredens te komen via het Cameretten-festival. Met een nieuwe show... En... We zijn daarmeeal doorgedrongen tot de halve finales! Volgens de selectiecommissie was ons programma 'freaky' en bevatte het een 'interessante zwarte ondertoon'. Als we de finale halen, krijgen we van het festival gegarandeerd een theatertour van zo'n 50 voorstellingen en daar komen dan weer een hoop dingen bij.

Donderdag 22 november Nieuwe Luxor Theater Rotterdam
Halve finale Cameretten
Aanvang: 20.00 uur€ 13,50
Kaartjes via 010 - 484 33 33 of Luxortheater.nl

De andere deelnemers zijn:

- Henry van Loon
- Pia Naber
- Luc Onderbeke (bekend van Zoet Bloed uit 2000)
- Steven Gabriels
- Salih Kilic
-
Vincent Geers
- Ingmar Kroonenberg
- Chris van de Ven


Cameretten is niet alleen het oudste, maar ook een van de allergrootste festivals van Nederland. 22 November staan ook wij dus in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. In die zaal passen normaal gesproken 1500 man. Uniek! De halve finales zijn echter vaak niet helemaal uitverkocht. Er zijn dusnog best wat kaartjes! De meeste cabaretiers, ook de wat grotere namen staan vrijwel nooit meer voor zo'n grote zaal. Dus als je erbij wilt zijn! Gaaf! BNN doet verslag van het hele festival,maar dat is erg kort en veel later dus kom vooral live. Kijk hier voor het verslag van vorig jaar.

 

Ewout en Etienne slaan ook aan het citeren

5 april

Journalist Strangelove. Hoe wij ophielden met ons zorgen maken en gingen houden van moderne journalistieke principes. Knip en plak lekker in elkaar wat je in je hoofd had. Check de vette recensie in de Volkskrant. :) We hebben een kort citaat op onze voorpagina gezet...

 

Ewout in de schmink

4 april

Ewout legt het met Harm Edens en Rachid Larouz nog één keer uit bij Senioren TV. Max klinkt misschien suf, maar ze hadden wel een kwartier! En Ewout heeft Catherine Keyl ontmoet. De vele media-aandacht is hem naar het hoofd gestegen. Hij is nu de enige ijdeltuit op de Nederlandse cabaretpodia. De rest gaat de hele dag in de schmink zitten vanwege al die maatschappelijke betrokkenheid... Jahoor... Toedeledokie....

 

Spelen met Amar

15 maart

Op 26 maart openen we het nieuwe Comedytheater. Dit doen we samen met de marokkaanse cabaretier Amar. Het Comedytheater vindt je in Amsterdam aan de NES 110. Komt allen! Check het op cabaret.nl.

 

Ewout én Etienne in het Parool Theater

2 maart

Gister besprak Ewout met Theodor Holman en Gijs Groenteman hoe het nu echt zit met de rel. Ook hebben we een kort optreden gegeven. Het gesprek is terug te luisteren. We zitten in t midden ongeveer.

 

Ewout hartstikke halal

10 maart

Ewout is vanavond te gast bij de meiden van Halal. Hoeft hij even niet dood zeg!

 

Best Welkom in Gelderland

10 maart

De Telegraaf kopte een paar dagen terug: "Fatwa cabaretier niet welkom in Gelderland". Ondertussen blijkt dat we gewoon mogen optreden. Het NOS Radio 1 journaal heeft 6 minuten bericht over het feit dat de voorstelling niet doorging. Nu het toch doorgaat, is dat geen nieuws. Al die luisteraars maar denken dat we niet optreden, terwijl we wel optreden. De media doet maar meneer :)

 

Avondvullend Berlage!

10 maart

We hebben een leuke boeking! Het Eindhovendse Festival CabarateSKE presenteert ons avondvullende programma. We staan binnenkort op het prachtige podium van café Berlage waar we altijd graag spelen. Vorig jaar kregen we op dit festival de 'gouden kabouter' en de 'Omroep Brabant' award.

 

Ewout en Amar in Flopspijkers

9 maart

Ewout zit met Amar bij Spijkerman. Gezellig interview! Alleen jammer dat Ewout zijn nuancering van de rel er uit is geknipt. Je moet je even aanmelden bij Talpa, maar dan is de uitzending ook terug te luisteren.

 

Hans Teeuwen to the rescue

8 maart

Hans Teeuwen neemt de woordvoering over. Theo Maassen legt bij GIEL uit hoe het nu eigenlijk zit. Hopelijk helpt 't. Wij doen vrolijk even de telefoon uit.

 

Volledige Interview: Alle grappenmakers!

3 februari

Folia heeft het volledige interview met de Assoena-moskee op Internet gezet. De hele rel staat nu voor ons in een ander daglicht. Folia las bijvoorbeeld geen grapjes voor. Die Kabli had niet zoveel uitlokking nodig voor zijn cabaretvoorstelling. De tekst: "Volgens de Islam moet die man dood" slaat niet op Ewout, maar op "iemand" die grapjes maakt over de Islam. Luister vooral zelf en vindt er wat van. Het staat ook op onze site. Veel erger dus eigenlijk! Misschien moeten een aantal cabaretiers aangifte doen. Het gaat helemaal niet over ons. Raar dat niemand over die bekende Marrokaanse cabaretier praat die ook op het bandje genoemd wordt. Wat is hier aan de hand?

 

Site offline!

24 januari

Door de aandacht van gisteren (zie hieronder) heeft de website meer bezoekers gekregen dan verwacht. Hierdoor heeft de website er enige tijd uitgelegen. Gelukkig is het probleem weer verholpen en kan een ieder weer genieten van de website.

 

Aboutaleb woordvoerder Assoenna moskee

23 januari

En er is niets aan de hand hoor. Volgens een persbericht van de gemeente was het gewoon een voorbijganger die Folia te woord stond. ANP nam het klakkeloos over. Laten we vooral een debat beginnen over 'wie' het zei in plaats van over 'wat' er gezegd is... En kan die Imam niet even in de camera roepen dat Ewout niet dood hoeft. Kleine moeite toch? Ook belangrijke vraag; waarom hoeft Etienne niet dood?! lees verder...

 

Cabaret in de Assoenna moskee

23 januari

Ewout is opeens in het nieuws. Altijd lachen met die moslims...

lees verder...

 

Nieuw Programma SF!

1 januari 2007

Naar verwachting zal ons nieuwe programma 'SF' heten en in het theaterseizoen 2008/2009 te zien zijn in de grotere theaters van de kleinste gehuchtjes ergens in de provincie waar nog nooit iemand van heeft gehoord.   

 

Odeon verplaatst ons naar grotere zaal

12 december

Youp van het Hek schreef al eens dat hij vanwege onze 'meedogenloze imitatie' bijna niet meer over straat durft ‘in zwolle’ en met een special op RTV Oost en onze bijdrage aan de openingsvoorstellingen van het megalomane theater de Spiegel in het achterhoofd lopen we een groot risico ‘door te breken’ in Zwolle. Help! Dat doet u uw beste vijand toch niet aan! Alstublieft theaters uit de randstad boek ons dan toch!  

In eerste instantie zouden wij weer in het kleine maar gezellige Papenstraattheater staan. Hetzelfde theater waar we bijna twee jaar geleden ook twee keer voor een uitverkochte zaal stonden. Deze keer was het optreden al direct in de voorverkoop uitverkocht en groeide de wachtlijst tot verplaatsbare proporties. En Nee… Dat zijn geen vrienden en bekenden, die hebben we niet! We staan in ieder geval in een grotere zaal in Odeon. Met andere woorden: er zijn weer kaartjes te krijgen!! Wees wel snel want voor je het weet, zijn ze weg.  

 

We 'hangen' in t Utrecht Centraal Museum

13 november

Tot en met 7 januari 2007 zijn Ewout & Etienne nog te zien en te horen in het centraal museum te Utrecht op de expositie Humor vs. Art van Xpose een jongeren commissie die jongeren naar het museum probeert te brengen. Voor deze expositie zijn zes verschillende cabaretiers gevraagd om een lied, monoloog of iets anders te maken en zich daarvoor te laten inspireren door een kunstwerk. Het resultaat is te zien in Utrecht.

Poster Humor vs. Art

We stonden ook nog in de NRC Next en de Spits met Humor vs Art. Ook de nieuwe media hadden een beetje aandacht voor ons.  Volgens 8weekly is het lied dat we naar aanleiding van Luuk Wilmering zijn kunstwerk Bekentenissen maakte ‘hilarisch’.  Zie 8 weekly

 

Ewout op Campus TV

29 december

Ewout over heftige reacties op Islam-grapjes op Campus TV
Zie naar aanleiding van dit filmpje een discussie op het forum forum van ‘cabaret-site’ Zwartekat.

 

Lekker uitgezonden door Radio 2

28 november

Ons liedje ‘lekker’ werd weer eens uitgezonden door Radio 2 als zijnde een “hoogtepunt uit de historie van het Groninger Studenten Cabaret Festival”.

 

We touren door Brabant

1 oktober

Na het winnen van de ‘gouden kabouter’ en de ‘Omroep Brabant Award’ op het festival Cabaretske in Eindhoven, touren we samen met de twee andere finalisten langs de grote steden van Brabant. Denk Veghel, Berlicum, Boxtel, Veldhoven en niet te vergeten Nuenen. Peter Pannekoek wordt steeds beter! Hij speelt al met de grote namen van de Comedytrain! Wij krijgen nog maar net meer mensen van de banken af bij de staande ovaties… Maar wij mogen dan ook afsluiten. Ook met de dames van Kompost is het altijd feest! Dus als u toch in een klein Brabants dorpje bent… Kom eens naar een van onze voorstellingen! 

 

Ewout en Etienne in de kerk

25 september

Als cabaretier tour je door heel het land en kom je in plaatsen waar je nog nooit van had gehoord, zoals: Wadway. Maar je speeltook op plekken waar je niet zo snel een theater, laat staan een cabaretvoorstelling zou plaatsen. Zo speelden wij een paar dagen geleden in het plaatsje Oudesluis (Noord Holland). In dat plaatsje staat een kerkje dat door een stichting is gered van de sloop en nu dienst doet als onder andere een theater waar lezingen worden gehouden maar dus ook cabaretvoorstelligen. En daar mochten wij optreden. We moesten de boel wel een beetje aanpassen maar toch was het een geslaagd optreden.

kerkje Oudesluis

 

Spelen voor 4000 mensen in de Spiegel

4 september

Naast Sara Kroos, Victoria Koblenco, Leon Giessen en Willem “Not the Dr Phil Show” Alkema hebben ook “Ewout en Etienne”  deelgenomen aan de openingsvoorstellingen van het nieuwe theater in Zwolle, theater De Spiegel. En machtig mooi theater met technische snufjes en leuke technici en die dag hebben zo’n 4000 mensen onze act bekeken. voorstelling bekeken.Wie weet, staan we er over een tijdje met ons eigen orkest, een gigantisch

decor en een flut voorstelling. 

 

Avondvullend Rode Hoed 2x

23 augustus

En wat dacht je van twee keer avondvullend een volle zaal in de Rode Hoed? 1.500 studenten hebben ons daar gezien tijdens de IDEE-week, de introductie week van de VU in Amsterdam. Twee geweldige voorstellingen gespeeld en Etienne heeft er een blauwe plek aan over gehouden. Hij viel namelijk iets te hard op het podium. … 

 

I-See TV: Reportage over het Orgie Feest

25 november

Klik hieronder voor een reportage over ons optreden tijdens het 'Orgie-Feest' door Studenten TV uit Groningen 

I-See TV Ewout en Etienne op Orgie-feest

 

Omroep Brabant award + gouden kabouter

5 juni 2006

Veel tijd om bij te komen van al het kleinkunstgeweld in Texel hadden we niet. Direct van de boot reden we door naar Eindhoven om daar in een uitverkochte vernieuwde Eindhovense Schouwburg op te treden in de finale van festival CabareteSKE. We ontvingen daar de juryprijs AKA de 'Gouden kabouter' en de publieksprijs AKA de 'Omroep Brabant award'. Daarnaast konden we mooi jurycommentaar, een positieve recensie van het Eindhovens Dagblad en een vijftiental nieuwe voorstellingen voor volgend seizoen in de zak steken. De andere finalist Peter Pannekoek zette een heel bijzonder half uur neer, waarmee hij een week later de hoofdprijs van het Stand-up Comedy concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival kon ophalen. Het Eindhovense Duo kompost kreeg het publiek helemaal los, maar kreeg alleen een bronzen kabouter. Nouja. We gaan een leuke tour tegemoet! CityTV.nl heeft deze avond opnames gemaakt. Deze zijn te zien op CityTV.nl.

 

Olaf en Ewout winnen van Pieter Derks

4 juni 2006

Tijdens het pinksterweekend zijn we naar Texel gegaan om daar op het Broadway festival te spelen. Een ontzettend leuk festival waarbij huiskamers, keukens en garages werden ontruimd en omgetoverd tot kleine theatertjes. Hier speelden we zowel op de zaterdag als op de zondag vier keer onze half-uurs-voorstelling. In totaal hebben in die twee dagen, zo'n 320 mensen ons gezien. Zowel in de avond als overdag was er een heel gezellig sfeertje.
De onderlinge competitiedrang zorgde ervoor dat het voetballen overdag een ware strijd werd. Zo konden Olaf (Van Olaf & Jasper) en Ewout (Van Ewout & Etienne) toch nog meemaken hoe het voelt om te 'winnen' van Pieter Derks en Martijn Bouwhuis. Coen Jutte liet zich geblesseerd vervangen door Daniel van Veen en met dank aan de techniek van technicus Gerran Kroes werd het 9-8 voor de 'niet winnaars' van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Voetballen op Texel

Verder hebben we gefietst, de blote buik van Jochem Meyer bevoetbald, Ernst van  der Pasch per ongeluk aan het schrikken gemaakt en bijna gepingpongd met Arnoud Kaldeway. Leuke ervaring was dat een publiekslid letterlijk van zijn stoel viel van het lachen en dat God uitviel aan het slot van de voorstelling! Het was erg leuk om Menno Nicolai, de organiasatie van het AKF, Johan Goossens, Pien Ankerman, Cor en Speelman en Speelman weer eens van dichtbij mee te maken! 

 

Merijn Scholten wint ons festival

18 mei 2005

In verband met een nieuw megalomaan theater in Zwolle zijn we uitgeweken naar poppodium Hedon. De zaal was goed gevuld en in de voorlopig laatste finale van TOP-cabaret stonden bijzonder goede acts. Chris van den Ende, Robbert Jan Proos, Olaf en Jasper, Jhonny Ruisch en Merijn Scholten. Na het tellen van de stemmen aan het eind van een gezellige en succesvolle avond bleek Merijn Scholten de winnaar! Hij won een cheque ter waarde van € 1000,- aangeboden door onze sponsors van het CAD. De andere finalisten kregen een condoom, lippenbalsem en een ketting met een lichtje van het Consultatiebureau Alcohol en Drugs.  

 

Met Katinka en Pieter in Kukeluku!

23 april 2006

Onze voorstelling samen met Katinka Polderman en Pieter Derks in Kukeleku was erg leuk! We hebben gevoetbald met het hondje van Katinka, heel bijzonder gegeten en echte heideroosjes gezien en met name Fred zijn we dankbaar voor de boeking! 

 

Rode Hoed & Schouwburg Groningen

23 oktober 2005

We speelden in de Rode Hoed samen met een hoop bevriende cabaretiers: Roel C Verburg, Olaf en Jasper, Menno Nicolai en Robbert Jan Proos. Robbert Jan Proos kreeg van het studentenpubliek een prijs en won ook zeer verdiend de juryprijs.  En wat dacht je van een optreden in het prachtige Groningse theatertje ‘Het Kruithuis’ samen met Ozzy & Tom?  

 

Met security in Harderwijk

1 november 2005

Via Wim (gitarist van Speelman & Speelman) kwamen we terecht in een overvolle lunchroom in Harderwijk waar het publiek zich had opgetut en we voor het eerst optraden met heuse security! Een echte uitsmijter! Op een podium van ongeveer twee vierkantmeter kregen we het publiek aan het bulderen. We speelden samen met comedians van het Comedy-café in Amsterdam.  

 

Lijmsnuivende kinderen in voorprogramma

19 oktober 2005

We deden nog mee aan een benefiet in de schouwburgzaal van Odeon te Zwolle, vlak voor ons hilarische optreden was een hartverscheurend filmpje te zien over uitgemergelde, lijmsnuivende kinderen in Nairobi begeleid door een live gespeelde akoestische versie van ‘Somewhere over the rainbow’. Het spontane openingsgrapje van Ewout dat we voortaan een paar hongerige Keniaanse kindertjes meenemen om de zaal lekker op te warmen, leverde geen volle lach op. De initiatiefneemsters hebben i.i.g. genoeg geld opgehaald om in Nairobi hulpverlenend aan de slag te gaan… Zo zie je maar wat een cabaretduo kan bereiken…

Benefiet Odeon Ewout en Etienne

 

Nooit erotische berichtjes voor Etienne?!

3 oktober 2005

We hebben in een paar leuke theatertje en cultuur en jongeren centra gestaan. Zo stonden we in ‘De Groene Engel’ in Oss voor een publiek waar we niks van konden zien door de lampen die op ons stonden. Pas bij het slotapplaus zagen we dat de zaal redelijk gevuld was en wie er zat. Daarnaast hebben we heerlijk gespeeld in het altijd gezellige theater PePijn in Den Haag. Helaas is een bijkomend probleem met dat soort optredens, dat na het optreden, Ewout altijd aandacht krijgt en dat er allerlei erotisch getinte berichtjes in het gastenboek verschijnen.WAAR ZIJN DE BERICHTJES VOOR THEATERTALENT ETIENNE???????

 

Videoclip 'Lekker' is af!

21 september 2005

 Onze videoclip is trouwens eindelijk klaar! Nu moeten we nog een manier vinden om hem op TMF en MTV te krijgen. Voorlopig kun je de clip gewoon downloaden en wel hier...

Lekker screenshot

 

We zijn geïmiteerd!

18 september 2005

De afgelopen tijd waren er optredens op de Haagsche Uitmarkt in theater Pepijn en in de Azijnfabriek in Roermond samen met Duo Zinloos. In Theater De Tamboer stonden we in een prachtige zaal met Amar en Olaf en Jasper, dat was dolletjes! In Pepijn kwam het grootste gedeelte van het publiek speciaal voor ons! Eerder in het jaar waren ze voor een CKV-project al een keertje langs geweest om een verslag te schrijven. Maar blijkbaar vonden ze het zo leuk dat ze speciaal terugkwamen om ons nog eens te bekijken. Op zich al leuk, maar we waren helemaal verbaasd toen twee meisjes vertelden dat ze ons op school na hadden gespeeld! Ook voor CKV hadden ze het mp3’tje van ‘lekker’ gedownload om het voor de klas te kunnen playbacken. Nu worden we dus niet alleen maar geïmiteerd door bepaalde cabaretduo’s maar ook door twee meisjes uit Den Haag!

 

Ewout en Etienne in special RTV Oost

31 augustus 2005

Daarna vroeg TV-Oost of ze een special over ons konden maken. Ze hebben twee registraties van on  gebruikt en maar liefst drie-diepte interviews. Kijk hier naar het filmpje…

 

Boom Chicago en Wilfried Finkers

27 augustus 2005

Ons leukste optreden moest toen nog komen. In het Rabotheater in Hengelo speelden we voor 800 studenten van de Universiteit Twente samen met Boom Chicago. De techniek werd verzorgd door Wilfried Finkers en dat is een van onze grote voorbeelden (niet qua uiterlijk hoor) dus dat was erg bijzonder. De presentatie werd gedaan door Pieter Anne Mellema en zijn nieuwe cabaretpartner. Het publiek was erg enthousiast en het licht etcetera was werkelijk prachtig. Gaaf!

rabotheater

 

VU-Week met Ernst van der Pasch e.a.

24 augustus 2005

In de VU-week speelden we samen met Ernst van der Pasch en Guido Weijers. CREA zat twee keer vol avondvullend en hier wederom een staande ovatie.

 

Ewout en Etienne lopen geld mis

21 augustus 2005

Hierna speelden we op de KEI-week bij ASV Hendrik. We liepen die avond 1750 euro mis, omdat Vindicat ons persé exclusief wou hebben voor de introductie en we al een contract hadden bij Hendrik. Uiteindelijk heeft Vindicat iets geboekt, wat ze zelf niet leuk vonden, maar dat is natuurlijk logisch. Voor een volle zaal speelden we avondvullend en we kregen een staande ovatie. 

 

Publiekslid afgevoerd door politie

19 augustus 2005

In september mochten we een serie optredens doen die we niet snel zullen vergeten. In Utrecht stonden we op de UIT-dagen voor zo’n 2500 studenten. Vooral vrouwen en één Hongaar. Deze getatoeëerde meneer (in het bezit van gouden ketting) vond het nodig om het podium op te lopen ‘om ons in elkaar te slaan’. Al snel werd duidelijk dat het niet om een grap ging en de beste man werd binnen vijf minuten door de politie afgevoerd!<P> De Hongaar begon zijn betoog met het verzoek om iets te mogen zeggen… Hij vond het niet normaal dat wij grappen durfden te maken over de islam… Want dat was niet grappig… Waarop Ewout hem vroeg waar hij was tijdens de grappen over de Tweede Wereldoorlog en of hij de dood van 6 miljoen joden soms wel grappig vond. Tijdens dit interessante debat stonden we overigens in tutu. Daarna informeerden we of hij ook bezwaar had tegen ons materiaal over K3. Waarop de Hongaar het podium opstormde, maar tegen werd gehouden door een dappere technicus. Op verzoek van het publiek sprongen ook enkele begeleiders tussen beide. Waarop Ewout zei: “Kijk, zij trappen erin… Die man tourt altijd met ons mee…. Denk nou even na… Zo’n ketting… Dat kan toch niet echt zijn… Nou gelukkig kan hij maar 1 ding tegelijk volgen… ” Daarna begon de man te schreeuwen… “Hij spreekt wel goed Nederlands…” Jaja, humor om te lachen…. Gerran gooide de CD aan en Ewout hield op verzoek van de organisatie even zijn bek. Toen werd de Hongaar onder luid applaus door de politie weggevoerd… Maar het optreden was erg leuk…  

 

Cabaret in de TBS-kliniek

19 juli 2005

Aanstaande vrijdag hebben we nog een heel bijzonder optreden (in een TBS kliniek te Nijmegen) en daarna is het drie weken vakantie!! Dus bij deze: Wij wensen je een hele fijne vakantie en als je weggaat naar een ver vreemd land, vergeet de Norit niet. (Grapje van Etienne niet helemaal begrepen door Ewout)

 

De Ewout en Etienne-mobiel!

8 juli 2005

Etienne heeft met het oog op zijn cabaretduo de beschikking gekregen over een eigen auto. Ewout wil hem graag pimpen in Ewout en Etienne stijl, maar Etienne ziet dat niet zitten. Hoe dan ook hoeven we nu niet meer uren in de trein te zitten met rekken vol koffers en apparatuur. Vooral met al die zware spullen onder de arm zo'n theater zoeken was niet altijd een pretje. Ewout probeert nog wat vergaderingen mee te pakken, Albert is druk met grote openlucht voorstellingen Klik hier voor de schitterende recensie en Gerran is lekker van zijn vakantie aan het genieten.

 

Het Vondelpark en blauwe M&M's

3 juli 2005

En we hebben weer een paar bijzondere optredens verzorgd. Zo stonden we als pauze act geprogrammeerd tijdens een openpodium vol met rappers en hiphoppers. In de schouwburg van Zwolle mochten we Kunstbende Overijssel openen, maar daar stond tegenover een optreden in een Amsterdamse college zaal. Daar kwamen de steralluren van Etienne om de hoek kijken. Hij eiste (voor de grap) alleen blauwe M&M's in de kleedkamer en tot onze verbazing stond daar inderdaad een bakje met alleen maar blauwe M&M's. In theater PePijn in Den Haag namen we deel aan de cabaretdagen en mochten daar onze kunsten vertonen. Als klap op de vuurpijl stonden we in een druk bezocht openluchttheater in het Vondelpark met Leon van der Zanden. Erg bijzonder om mee te maken!

 

Roel C Verburg wint eerste Top-Cabaret

15 juni 2005

Het festival Top-cabaeret is tot een goed einde gekomen. Vanuit de play-offs zijn uiteindelijk Jeroen Pater, Roel C. Verburg en Ted Griffioen door het publiek genomineerd voor de finale. En toen was het: Op naar Odeon! En maar hopen dat de zaal vol komt te zitten. En gelukkig zat de schouwburgzaal lekker vol! Het werd een geweldige avond met vooral ook top publiek. En omdat het publiek mocht stemmen, hebben we altijd een terechte winnaar: Roel C. Verburg.

 

Finale top Cabaret

 

Hij ging naar huis met € 500,- en een kratje bier gesponsord door Grolsch. De voorzitter van het CvB van Hogeschool Windesheim deed nog persoonlijk een mail uit naar alle studenten en de burgemeester van Zwolle was ook van de partij. Veel dank voor alle hulp!

 

Ewout en Etienne introduceren nieuw bier

31 mei 2005

Had je altijd al eens als een Romein door een bioscoop willen lopen? Nou, wij hebben het gedaan. Wij mochten een nieuw bier van Grolsch (Legioen) introduceren in een bioscoop te Nijmegen. Het was een bijzondere ervaring! Ons was gevraagd om een stukje cabaret te verzorgen tijdens de aftiteling van de grolsch sneakpreview en uiteindelijk een belangrijk persoon aan te kondigen die een praatje zou houden. Er waren voor ons twee romeinse kostuums geregeld die we moesten dragen en tijdens ons optreden bleek dat de microfoons niet werkten en de CD speler oversloeg. Het was dus een heel 'bijzondere' ervaring.

We hebben ook overleg met het Deltion Cabaretfestival over een mogelijke fusie van dit festival met ons Top Cabaret festival. In september gaat ook in Kampen een Top-Cabaret van start.

 

9 gangen-diner Unitas en Gigant!

27 mei 2005

Afgelopen maand stonden wij in Groningen voor studenten vereniging Unitas. Zij boden ons een 9 gangen diner aan!!!! Etienne en en Gerran hebben heerlijk zitten smullen. Na dit heerlijke diner kwam Ewout binnen met een overheerlijke magnetronmaaltijd...

Samen met Pieter Derks en een paar comedians van Comedy Adventure stonden we in Podium Gigant in Apeldoorn voor een persooneelsvereniging. Het publiek kwam echt om te lachen. Alleen jammer dat de avond net iets te lang duurde. Als je zelf een cabaretavond organiseert is hier een tip: zorg dat de optredens op zo'n avond in totaal niet langer dan 2 uur. Daar zijn we zelf bij Top-cabaret helaas nog eens aan herinnerd.

 

Ewout en Etienne met Brace en 16down

7 mei 2005

We hebben een uniek optreden beleefd met 16down en Brace in ons voorprogramma op het Pepperfestival in Manifesto te Hoorn. Je weet wel levenszanger bekend van 'moppie moppie' en allerlei duetjes met ene Ali. B. Op zijn optreden waren voornamelijk hele jonge meisjes afgekomen, die nauwelijks meer te bedaren waren nadat hun tieneridool was uitgezongen en ze hem zelfs even hadden mogen aanraken. De zaal stormde leeg om nog een glimp van deze grote kunstenaar op te kunnen vangen bij zijn vertrek. En toen mochten wij!Ook een 'unieke ervaring' maar we komen avondvullend nog terug in Manifesto en dan schijnt wat meer 'cabaret-publiek' te komen. Alhoewel ook wij natuurlijk een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten op de Hoornse jeugd! De slipjes vlogen echter niet spontaan richting podium.

 

Afsluitende act Zwolsch bevrijdingsfestival

6 mei 2005

Een bijzonder optreden: op 5 mei waren we geprogrammeerd als afsluitende act op een van de grote podia tijdens het bevrijdingsfestival in de Zwolse binnenstad. Er stond een compleet grasveld vol mensen (in de regen!) geduldig en oplettend naar ons programma te kijken. Tot onze verbazing viel al het materiaal dat we deden erg goed! We hadden geanticipeerd op de moeilijke omstandigheden (openlucht, veelafleiding voor het publiek, regen, tussen de bandjes) door al onze liedjes te doen met wat minder grappen dan gebruikelijk. Juist de grappen bleven wonderbaarlijk goed overeind en ook de liedjes vielen gelukkig erg goed bij het verzamelde publiek! Een unieke ervaring om voor zoveel mensen op te treden. Ewout kreeg zelfs van twee beeldschone groupies een heus slipje toegeworpen en rozen! Dit terwijl met al die liedjes toch juist Etienne wat meer naar voren kwam op het bevrijdingsfestival.

 

Onze technicus gevraagd door Odeon

10 april 2005

Ten eerste eens een nieuwtje over onze technicus: Amsterdams Kleinkunst Festival is weer voorbij. We werden er in de halve finales uitgegooid door een keiharde jury, die een uitgebreide lofzang hield op ons liedje 'lekker' maar verder niet inging op de inhoud van ons programma. We hebben bijna drie maanden hard gewerkt voor het AKF en waren zeer tevreden met het optreden wat we in de halve finale gaven. Al met al hebben we veel gespeeld en veel geleerd van het AKF. Complimenten van George Groot, Evert de Vries en Rob van de Meeberg en misschien wel belangrijker: af en toe ook rake kritiek. Pieter Derks, Speelman en Speelman en Geen Familie (Kleinkunst academie) mochten door naar de finale. Pieter ging overtuigend met de publieksprijs naar huis en Geen Familie won verassend de juryprijs. Speelman en Speelman werden uitgebreid geprezen door de jury en kregen de tweede plaats. Maar we laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door, want wie niet tegen zijn verlies kan, die is maar zielig hoor.

 

Ewout en Etienne winnen Griffioen Festival

18 maart 2005

Naar wij hebben vernomen is er meer in het leven dan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Zo is er ook nog het Griffioen Cabaret Festival in Amstelveen. Het werd voor de tweede keer georganiseerd en we hadden een erg leuk optreden. Met ongeveer 90 stemmen wonnen we de publieksprijs. Er gingen nog zo'n 50 stemmen naar Merijn Scholten die met zijn debuut (!) ook indruk maakte op de jury. Toch kregen wij de juryprijs uitgereikt.

 

Gast-optreden Zwols Cabaret Festival

16 maart 2005

Gisteren waren de finale van het Zwols Studenten Cabaret Festival, waar we vorig jaar als duo begonnen en de prijzen mee mochten nemen. Nu konden we voor het gast-optreden een uur spelen in een volle schouwburg. Lambert Jan Koops won met een grote meerderheid de publieksprijs, maar Edgar Biervliet kreeg de juryprijs uitgereikt. Verder zijn er natuurlijk de nodige boekingen binnen gekomen. Kijk maar in de speellijst, als je wilt weten waar we precies spelen. Daar staat ook in dat we in april voor een tweede keer in het Papenstraattheater in Zwolle staan. De vorige keer zijn er op het laatste moment nog stoelen bij gezet en wie weet het zal ook de volgende keer flink druk worden...

 

Mooie recensie avondvullend programma!

15 maart 2005

Van onze eerste avondvullende voorstelling in Odeon verscheen een positieve recensie in de Stentor, maar bij onze tweede kregen we een staande ovatie! Na 90 minuten een staande ovatie krijgen van een zaal vol onbekende bezoekers die ook nog allemaal 10 euro hebben neergelegd, is niet iedereen gegeven. Ook daar zijn we dus best trots op!

 

Werken, schrijven, en spelen voor het AKF

2 maart 2005

Druk Druk Druk... We lijken wel een succesvol cabaretduo. We zijn nog steeds bezig met de tour voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en daarvoor zijn we natuurlijk ook druk bezig met het verbeteren van ons programma. We worden speciaal voor het festival nog wat verder geholpen, doordat de organisatie heeft gezorgd voor een regisseur van de Theateracademie die nog met ons gaat werken aan het spel. En ze zoeken nog iemand (waarschijnlijk George Groot) om ook  inhoudelijk met ons programma aan de slag te gaan. We zijn ook door naar de finale van het Griffioen Cabaret Festival op 17 maart. Ondertussen doen we, net zoals echte artiesten, nog af en toe de nodige schnabbels en normale optredens tussendoor. Zo speelden we bijvoorbeeld avondvullend in het PleinTheater te Amsterdam. Dat is erg goed bevallen en dat was waarschijnlijk wederzijds, want we mogen volgend seizoen weer terugkomen.

 

Spelen bij De Maagdenhuisbezetting!

25 februari 2005

Menno Nicolai en Pieter Derks en Ewout en Etienne spelen op het grote Baby Doomsday-debat in de Melkweg te Amsterdam op 28 februari, waar ook allerlei prominente politici zullen verschijnen. Dit is het begin van de nieuwe bezetting van het Maagdenhuis.

 

Ewout en Etienne op jongerentheaterdag!

20 februari 2005

Aanstaande zondag 27 februari spelen we in de grote zaal van het Rotterdamse theater Zuidplein. Dan is er namelijk de jongerentheaterdag waar wij onze kunsten mogen vertonen samen met vele spectaculaire jonge cabarettalenten maar ook bekende namen zoals Sjaak Bral...

 

Not the dr. Phil show

11 februari 2005

In een uitverkochte schouwburg mochten wij optreden in de
Not the dr phil show. Wij waren daar te gast samen met grootheden als: Jeroen Kijk in de Vegte, Eddy Zoey en Spinvis. Dit optreden ging gelukkig erg goed. En binnenkort mooie 'citaten' van Eddy, spinvis en Jeroen bij ons onderdeel citaten. Het optreden van Mondoleone was trouwens echt briljant. Ga hem ergens bekijken!

 

De HSK: "...grote schare trouwe fans"

10 februari 2005

Gisteren was er een hele bijzondere editie van Top-Cabaret op Paardpop in het Vliegende Paard te Zwolle. Robbert Jan Proos won met een grote meerderheid. De Hogeschool Krant van Windeseim schreef in de voorbeschouwing: "Het populaire cabaretduo Ewout en Etienne kan inmddels buigen op een grote schare trouwe fans." We hopen dat dit ook nog waar is!

 

We willen meer doen met CKV!

2 februari 2005

Op 8 en 10 februari in Hoogeveen om daar drie optredens te verzorgen in het kader van het middelbare schoolproject: De kunstcarrousel. We willen misschien wel meer gaan doen met ons eigen CKV-project, waarbij we scholieren ook zelf wat handvaten geven om aktuele sketches te maken. Zoals we nu al voor het Tomas a Kempis College te Zwolle gedaan hebben. Ook deze scholieren waren erg leuk en er stonden veel positieve reacties in ons gastenboek van mensen die ons daar hebben gezien.

 

Publieksprijs 'kwart-finale' AKF

16 januari 2005

Onder het motto 'beter laat dan nooit' wensen wij iedereen natuurlijk een succesvol en vooral een leuk 2005! Maar terug naar waar het allemaal om draait in deze wereld: het geweldige en immer bescheiden cabaretduo Ewout en Etienne. Uit betrouwbare bron kunnen wij u meedelen dat het ze uitstekend vergaat. Het duo is voor de derde selectieronde van het prestigieuze Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) drie dagen verbannen geweest naar Texel. Daar is ook onderstaande PR foto gemaakt voor het festival.

 

Foto door Astrid Verhoef

Zie ook AV Fotografie

 

Samen met onze 9 lotgenoten: Jennifer Evenhuis, Lenny (Lennaert Maes), Anne Jan Toonstra, Pieter Derks, Thijs van Domburg, Speelman & Speelman, Elske Rollema, Geen familie (Niels vd Laan en Jeroen Woe) en Evi de Jean probeerden we er het beste van te maken. Ewout werd wat nerveus van al het muzikale geweld van de concurentie en probeerde, geheel in strijd met zijn karakter, vriendelijk en sportief te blijven.

In theater restaurant Klif12 mochten elke avond drie acts een half uur optreden. Op elke avond werd er door het publiek een winnaar gekozen. De eerste twee avonden hadden een uitzonderlijk hoog niveau. Vooral toekomstig winnaar Pieter Derks en toekomstig finalist Speelman & Speelman maakten indruk bij publiek, jury en bij Ewout (die onmiddelijk allerlei aanslagen beraamde). Etienne en Albert wisten Ewout uiteindelijk van zijn plannen af te brengen. Op de laatste dag mochten wij het geheel afsluiten en dat ging gelukkig harstikke goed. We kregen de publieksprijs en daarmee pakten we onze achtste cabaretprijs! Misschien is het wel een record... Wie zal het zeggen?

Hoe dan ook: op de site Deadline.nl is een reportage te vinden waar Jennifer wordt gevolgd op de avond dat ook wij optraden. Op de voorgaande avonden wonnen Pieter Derks en Speelman & Speelman overigens de publieksprijs. De Texelse Courant deed verslag door Jeroen van Hattum. Uiteindelijk kwam de selectiecommissie met het verlossende woord. Ze waren best positief over ons prachtoptreden (we waren ook harstikke goed) maar hadden tegelijk rake inhoudelijke kritiek. Hierdoor zaten we tot het laatst in spanning, maar gelukkig waren toch we door. Na deze ontlading van de zenuwen werd iedereen wat losser, alhoewel alchohol wellicht ook meespeelde. In ieder geval was het tot midden in de nacht nog feest. Bijzonder moment was dat alle deelnemers op het podium, begeleid door Menno Nicolai, Het Dorp van Wim Sonneveld zongen.

 

Het dorp

 

Samen met Evi de Jean, Pieter Derks, Geen Familie, Elske Rollema en Speelman & Speelman gaan we nu een flinke try-out-tournee doen door het hele land. We verheugen ons enorm om te mogen spelen met veel technische mogelijkheden en in de mooiste theatertjes van Nederland. We hadden al aardig wat optredens staan ook in de komende periode, dus we gaan nu echt superveel spelen! We zijn hard bezig met nieuw materiaal en we zullen onszelf nog flink moeten verbeteren, willen we een kans maken bij het AKF.

 

Check de Stortbak!

20 december 2004

We willen graag even de aandacht vestigen op stortbak.com waar onder andere de voormalige cabaretpartner van Ewout, Hidde de Graaff (thans persentator van ons eigen Top-Cabaret festival) allerlei artikeltjes de wereld in slingert.

De vorige editie van Top-cabaret werd trouwens gewonnen door Lambert Jan Koops die Olaf & Jasper met een klein verschil versloeg. De volgende editie van Top-Cabaret is 9 februari weer in het Vliegende Paard te Zwolle en valt dan samen met het 'Paardpop' festival.

Binnenkort (10 februari) zijn we te gast in de Not the Dr. Phil Show samen met Spinvis, Jeroen Kijk in de Vegte en Eddy Zoey. Spannende tijden!

 

In de prijzen op het Deltion Cabaret Festival

14 december 2004

Op het sterk bezette Deltion Cabaret Festival vielen we wederom in de prijzen. We hebben sinds het begin van dit jaar nu op maar liefst vijf festivals een prijs mee naar huis genomen. Driewerf hoera! Op het Deltion Cabaret Festival is het publiek de baas, aldus de organisatie. De 15 willekeurig uit het publiek gekozen juryleden gaven ons gemiddeld een 8,27. Lambert-Jan Koops kreeg gemiddeld een 8,30 en won de eerste prijs. In totaal waren er 10 deelnemers, waaronder Anne Aafke Sol, Edgar Biervliet, Menno Nicolai, Duo Rots en vele anderen. Het publiek kon in totaal drie voorstellingen bekijken en elke voorstelling werden er weer nieuwe juryleden uitgekozen. Het verschil tussen de eerste en de tweede prijs was maar liefst € 750,-.

Als een van de beoordelende juryleden ons een half puntje leuker had gevonden, hadden we exact hetzelfde gemiddelde gehad als de uiteindelijke winnaar. Etienne tegen Ewout: "Kun je dat meisje nemen voor de bunny? Ze is een collega'tje van me". Ewout tegen Etienne: "Ow, die jongen naast haar heeft een juryformuliertje. Zeg maar even dat 'ie geen tien moet geven, dat valt op". Lambert-Jan Koops: "Hahahaha..." Nou ja, het is de beste man gegund. Over het Deltion Cabaret Festival werd ook een jubelende recensie geschreven in de Stentor en als je het commentaar van de publieksjury wilt weten moet je hier even kijken.

 

Heerlen en Vestzaktheater

3 december 2004

We zijn al weer een paar optredens verder en we hebben alle uithoeken van het land gezien. Zo zijn we even in 3 uur tijd naar Heerlen gereden voor een optreden wat ontzettend leuk was. Wat zijn die Limburgers toch een gezellig volk (helemaal als ze wat op hebben). En we hebben voor het eerst voor een publiek gestaan dat speciaal voor ons kwam (en ook nog betaalde). In het Vestzaktheater in Enschede speelden wij ons avondvullend programma wat goed viel bij de dames en heren Tukkers. Avondvullend spelen in een mooi theatertje, is toch het allerleukst eigenlijk. Boek ons! Maar ook op het festival-front, allerlei nieuws...

 

Zonder stem toch door in het AKF

28 november 2004

In de tweede voorronde van het Amsterdams-Kleinkunst-festival (AKF) speelden we 20 minuten in een heel gezellig Werftheater in Utrecht. Ewout zijn stem was bijna helemaal weg, dus het was een bijzonder optreden... Gelukkig keek de jury hier doorheen en zijn we inmiddels doorgedrongen tot de laatste 10 deelnemers. De derde en laatste selectieronde vindt plaats op Texel op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 januari 2005.  

 

Extra voorstelling in Papenstraattheater 

17 november 2004

Vanwege onze immense populariteit (in zwolle...) is het optreden van 8 april 2005 in het Papenstraattheater in Zwolle uitverkocht! Maar niet getreurd, want er is een extra datum bij gekomen. Deze is al op 12 maart 2005. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de kassa van Odeon. Maar natuurlijk zijn er ook leuke dingen gebeurd...

 

Te gast bij Vara Uiteglicht en Giel Beelen!

9 november 2004

We zijn te gast geweest bij Vara Uitgelicht en morgenvroeg zitten we bij Giel Beelen in de uitzending op radio 3FM tussen 07:00 en 08:00. Beide uitzendingen zijn hier terug te luisteren.

 

ANP: Ewout en Etienne 'het hoogtepunt'

1 november 2004

Het ANP heeft een persbericht uitgedaan, wat overgenomen is door vrijwel alle landelijke dagbladen. Hierin staat dat het het duo Ozzy & Tom uit delft de juryprijs van het GSCF in de wacht hebben gesleept. Aan onze act werd 'het hoogtepunt' van het Festival toegeschreven. We hebben veel extra boekingen en zelfs iets te weinig tijd om de site bij te houden.

 

Ewout en Etienne publieksprijs GSCF

30 oktober 2004

Gisteravond wonnen we de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Vooral Ewout was wat zenuwachtig voor de halve finale, waar Etienne een goede avond had. We kregen tijdens onze halve finale een staande ovatie van een volle stadsschouwburg, dat was een heerlijk gevoel.

 

Bunny GSCF

 

Martijn van Hese en Marieke Breukers kwamen niet verder dan de halve finale. Mark van Vliet haalde de finale en het Vlaamse trio Intgeniep tot veler verbazing niet. De jury toverde voor ons uit zijn hoge hoed gelukkig wel een finale-plaats. In die finale kregen we dus de publieksprijs. Ozzy & Tom hebben in de finale een hele strakke act neergezet en wonnen de juryprijs.

 

Publieksprijs GSCF

 

De jury besloot de persoonlijkheidsprijs niet uit te reiken, omdat er geen echte theaterpersoonlijkheden mee hadden gedaan. De jury was over het algemeen niet zo enthousiast over het niveau van de deelnemers en de deelnemers waren over het algemeen niet zo enthousiast over het niveau de jury. Op het officiële jurycommentaar op onze act was overigens weinig aan te merken. De jury zag zeker waar onze kwaliteiten liggen, maar de zwakke punten werden ook goed benoemd. Vanavond spelen we weer met Ozzy & Tom voor het echte theaterpubliek in een volle stadsschouwburg, maar dan zonder competitie-element. Hopelijk krijgen we wat mooie PR en veel boekingen in de komende periode.

 

Festivalgeweld

24 september 2004

Voor het GSCF hebben we opgetreden in theater Pepijn in Den Haag. En we zijn onze belofte nagekomen, want het ging stukken beter dan de vorige try-out in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Helaas is de try-out die we in Brugge (België) zouden hebben niet doorgegaan vanwege te weinig belangstelling van onze zuiderburen. We hadden daar graag ons K3-kunstje willen vertonen. De halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival komt steeds dichterbij en dat is natuurlijk best spannend.

Naast al deze festivalletjes is er natuurlijk maar één festival echt belangrijk in Nederland en dat is ons eigen Top Cabaret Festival. Deze tweede woensdag van de maand gingen Ted Griffioen en Roel C Verburg de strijd met elkaar aan. En, helaas voor Ted, won Roel met een ruime meerderheid van de stemmen. Ted mag dit jaar echter voor 1200 man in het Nieuwe Luxor theater spelen, want hij is doorgedrongen tot de laatste negen van Cameretten.

Hij zal er zeker niet wakker van liggen, het publiek in Zwolle was bovendien ook zeer over hem te spreken. Ons eigen kwartiertje wat we elke keer verzorgen ging deze keer weer lekker, alleen was Etienne vergeten zijn zender aan te doen. Op het podium hebben we daar gewoon onze regisseur en technicus de schuld van gegeven, die vervolgens flink werd uitgelachen. Volgende tweede woensdag is het de beurt aan duo Zinloos en duo Rots. Dat wordt een avond van 'mooie mannen' cabaret tegen 'lelijke vrouwen' cabaret. We zijn benieuwd welke act het beste aanslaat in Zwolle. Wees er op tijd bij, want tot nu toe is het telkens uitverkocht. Je kunt reserveren via Studentertainment.

 

Eerste keer Top Cabaret!

13 september 2004

Op woensdag 8 september was het zover: de eerste in een reeks van cabaret-avonden in Zwolle onder de naam: Top-cabaret. Samen met Studentertainment tekent onze eigen Stichting Mee-Eeter voor de organisatie, dus het optreden was extra belangrijk voor ons. Van tevoren hadden we veel publiciteit gehad, Ewout werd zelfs zonder enige introductie op de voorpagina van de Stentor geciteerd. Het zaaltje in studentencafé 'Het Vliegende Paard' was afgeladen vol en we hebben dan ook mensen aan de deur moeten teleurstellen. De presentatie was in handen van onze beider vriend Hidde de Graaff. Menno Nicolai, houder van de beker van de Ukien Night of cabaret en winnaar van CabaretSKE, beet de spits af en zorgde ervoor dat het publiek goed in de stemming kwam. Na een kleine pauze was het dan de beurt aan Jeroen Pater. Deze stand-upper wist de lachers op zijn hand te krijgen en won dan ook de publieksstemming, ook al was er maar een verschil van slechts 3%.

Wij hebben zelf ook nog een optreden verzorgd van 15 minuten. Hierin lieten we een paar nieuwe scénes zien. De reacties waren zeer positief. De volgende dag waren er al zo'n 30 reserveringen voor de volgende maand binnen en na afloop van het optreden, werden we voor het eerst in ons leven bloedserieus om onze handtekening gevraagd, door een Groupie van Menno Nicolai (bleek later). Op de tweede woensdag van Oktober (13-10-'04) om 20:30 uur is er weer Top-cabaret in het Vliegend Paard. Deze keer zullen Ted Griffioen en Roel C. Verburg hun kunsten vertonen.

Wij zelf hebben onze eerste officiële try-out gehad in voorbereiding op het Groninger Studenten Cabaretfestival. In het Betty Asfalt Complex te Amsterdam speelden wij ons nieuwe programma. De reacties uit de zaal waren positief, ook al waren we zelf ontevreden over het vertoonde spel. Met een nieuwe opening, een nieuwe scène en extra repetities hopen we tijdens de volgende try-out in theater Pepijn te knallen. Het wordt een drukke tijd met veel optredens. We hopen dat de videoclip bij 'Lekker' snel in première kan op een van 'onze' avonden in het Vliegende Paard. Zodra de clip echt helemaal af is, zie je dat natuurlijk hier op de site.

 

JulisMedia maakt videoclip 'lekker'

16 augustus 2004

Op het moment wordt er door Julius Mediaprodukties gewerkt aan een videoclip bij het nummer 'lekker'. Voor de opnames van deze clip mocht Ewout zich op een strand vermaken met maar liefst 10 schaars geklede dames en Etienne mocht in de bloed hitte in een koltrui spelen met een lieve hond die niet helemaal wilde luisteren. Zodra de clip af is, kun je hem bewonderen op onze site. Hier onder staat alvast een screenshots.

 

Screenshot Lekker

 

Mailtje Youp van het Hek

26 juni 2004

Het gaat ons maar goed. We hebben een paar leuke nieuwe optredens erbij. Daarnaast mochten we een mailtje ontvangen afkomstig van de grote Youp. U kunt zijn reactie op onze imitatie terug vinden bij het onderdeel citaten.

 

We mogen mee doen met het GSCF

19 juni 2004

We zijn gevraagd om mee te werken aan het radioprogramma Desmet Live. Het wordt maandag 21 juni van 14.00 tot 16.00 uur uitgezonden bij de Teleac op radio 747 AM. We zitten in de tweede helft van de uitzending en we mogen een kwartier vullen.

Allemaal erg leuk, maar helemaal blij werden we van het Groninger Studenten Cabaret Festival. We behoren namelijk tot een van de zes acts, die dit jaar mee mogen doen. Dat betekent workshops van Jeroen Roozendaal en Pim van Alten, dat betekent een serie leuke optredens in allerlei mooie theaters, eindigend in minimaal één optreden voor een uitverkochte Groningse Schouwburg. Vooral Ewout was aangenaam verrast dat hij de kans krijgt om op dat podium wat oud zeer te verwerken. Twee jaar geleden strandde hij (met duo Mee-Eeter) namelijk behoorlijk roemloos in de halve finale, ondanks een veelbelovend voortraject. Etienne was ook verrast en zei onder andere: "O, wat gaaf!". Albert Ballast had het wel verwacht. "We zijn nu eenmaal de allerleukste mensen op deze planeet" zei de immer bescheiden regisseur om vervolgens de ideale opstelling van het Nederlands elftal uit de doeken te doen.

 

In de prijzen op UvA-cultureel festival

3 juni 2004

In het universiteitstheater van Amsterdam stonden we in één van de voorrondes voor de discipline kleinkunst van het UvA Cultureel festival. Dezelfde avond stonden ook Nina en Roos op het podium, met een mimespel waarbij champignons uit de lucht vielen, en Aik Kramer, die een programma met een echte mening bracht. Als laatste waren wij aan de beurt. Het optreden liep lekker en de zaal, ook al zat die niet helemaal vol, kregen we aan het lachen. De presentatie van de avond was in handen van Edo en Jasper die beiden deel uitmaken van het kwartet 'Schering en inslag'. Van hen mochten wij de publieksprijs in ontvangst nemen. Nadat aan het eind van de avond de jury (met cabaretgoeroe's George Groot en Evert de Vries) in totaal acht kandidaten langs ging, met hun af en toe strenge commentaar, kwamen ze uiteindelijk met het verlossende woord. De genomineerden waren: Nonomes, Aik Kramer en Ewout & Etienne.

 

UvA cultureel festival

 

Tijdens een heuse awardshow, een paar dagen later in de Melkweg, reikte presentator Leon van der Zanden in de verschillende disciplines de gouden traptree uit aan de winnaars. En hoera! We hebben de gouden traptree gewonnen! Dat betekent dat we automatisch geplaatst zijn voor de tweede ronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Als jurycommentaar kregen we te horen dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en Etienne werd zelfs 'geroemd' om zijn stemgeluid. Ons korte optreden op die avond viel heel goed en we kregen veel positieve reacties uit de zaal. We hebben dus weer een festival in de pocket.

 

Een heel uur opgetreden!

19 mmei 2004

Gisteravond hebben we opgetreden in jongerencentrum Knor in Meterik, Limburg. Volgens de routeplanner zou het reisje er naar toe zo'n anderhalf uur duren. Dus niet. Na meer dan drie uur onderweg te zijn geweest (files) kwamen we enigzins brak aan bij de zaal. Er waren heel vriendelijke mensen, de zaal was spiksplinternieuw en de techniek stond tot onze verrassing nogal verdeeld. Na een half uurtje echter hadden onze beide technische mannen Albert en Pascal de zaal volledig verbouwd en stond de techniek, licht en geluid, op één plek. Als opener van de avond speelde Jeroen Jansen zo'n 20 minuten, gevolgd door het damesduo Ellen en Sabien dat ruim een uur speelde. De zaal was lekker los en om 11 uur waren wij aan de beurt. We hebben voor het eerst een vol uur gespeeld, en dat ging erg lekker. De zaal heeft veel en hard gelachen. Ook onze nieuwe stukjes 'doktertje spelen' en 'K3' vielen goed. Het was al met al een hele leuke ervaring. Ook voor Ronnie van den Bekerom, die de avond organiseerde.

 

Ewout en Etienne prijzen Menno Nicolai

3 april 2004

Etienne en ik wonnen gisteravond de Ukien Night of Cabaret. Het Kamper publiek verkoos ons programma boven een zeer strakke performance van Duo Zinloos en een werkelijk ongenaakbare Menno Nicolai. Hoe hard wij ook ons lachen probeerde in te houden... De heer Nicolai had ons inziens met de prijs naar huismoeten gaan. In een opwelling van Hennie Huismanisme, hebben we hem toen zelf de enorme beker maar uitgereikt. Het geld hebbenwe wel gehouden.

 

Menno krijgt prijs Ewout en Etienne

 

Menno krijgt beker

 

Een paar dagen later kopte dagbladen combinatie 'De Stentor': "Ewout en Etienne cabaretwinnaars"

Volgens Ewout was het dolletjes. Ewout na afloop: "In het spectaculaire Zwolse uitgaansleven, werd ik nog door wildvreemden toegeroepen dat ik een reuze grappige jonge cabaretier ben. Dat is handig om te weten, alhoewel ik vermoed dat ik in deze met Etienne wordt verward".

 

Optreden met o.a. Pieter Jouke

11 februari 2004

Gisteren reisden we af naar het verre Nijmegen. In Diogenes mag de wat betere cabaretier materiaal komen try-outen. De andere gelukkigen waren Marcel Harmsen en Pieter Jouke. Het geheel werd gepresenteerd door Daan de Bruijn. En de organiserende studenten van Diogenes waren ook al zo leuk...

Wijzelf grepen de kans een vernieuwde opening neer te zetten en ons stukje 'rood' en 'draad' wat consequenter door te voeren. We hadden dus vooral aan de overgangen en de samenhang gewerkt. In de auto bedachten we met een verse Metro op schoot nog een dolhilarische aktuele grap, die we op het podium per ongeluk oversloegen. Dat zijn de betere grappen, dames en heren... Driewerf hoera. Pascal Kemerink was leuk meegekomen, heeft den auto bestuurd en ook gefilmd. Daarvoor hulde!

Het optreden verliep uitstekend en een ieder was tevreden. Etienne zong loepzuiver en Ewout gelukkig niet. Echter: de laatste paar voorstellingen (ook voor 300 verplicht kijkende HBO'ers) vielen er met enige regelmaat en steeds op dezelfde momenten 'open doekjes'. Voor de niet theaterkijkers onder u, dat is als het publiek zomaar in wilde verwondering begint te klappen. Deze keer rekenden we daar een beetje teveel op en dat is niet de goede uitstraling voor een cabaretier. Misschien juist daardoor kwamen we niet helemaal op het niveau van de vorige paar voorstellingen. Een luxe-probleem, maar toch... Moet stevig aan worden gewerkt. Verder kregen we nog wat goede adviezen mee aan de bar. We gaan de komende tijd veel verbeteren in het programma (lang leve Albert Ballast) en juist qua spel is blijkbaar nog een wereld te winnen. Dus dat komt goed uit... Hoera...

 

Verplicht cabaret kijken is leuk

6 februari 2004

Twee dagen na onze dubbele prijs op het Zwols Studenten Cabaret Festival mochten we alweer optreden in Windesheim, ook al in Zwolle. De zaal zat helemaal vol en ondanks dat de verzamelde docenten in opleidingen, verplicht naar ons moesten kijken (!) verliep het optreden uitstekend. Alles viel en we kregen veel open doekjes, wat wel iets wil zeggen onder die omstandigheden volgens mij. We zouden zelf niet zo graag verplicht naar cabaret gaan, hoe dolletjes een en ander ook is. De organisatie was prima en gelukkig hadden we Albert Ballast voor de techniek meegenomen.

 

Jury en publieksprijs bij ZSCF

4 februari 2004

We hebben het Zwols Studenten Cabaret Festival gewonnen. Na kort beraad ontvingen we juryprijs. De publieksprijs wonnen we met 273 stemmen, op de andere twee deelnemers werden zo'n 80 stemmen uitgebracht. Stadsschouwburg Odeon van Zwolle was helemaal uitverkocht en voor de wiskundigen onder u betekent dit dat niet alle publieksleden hebben gestemd of dat niet alle stemmen geteld zijn. Zucht. De hogeschookrant van Windesheim heeft een artikel geschreven over de avond. De volgende ochtend stond er in dagbladen combinatie 'de Stentor' een enorme foto van ons met als boventitel 'Héél Grappig'.

 

ZSCF Zart Wit

 

Veel complimenten waren ons deel. Beetje jammer dat in het stukje zoveel aandacht gaat naar dat ene publiekslid dat zich stoorde aan een grapje over Guusje Nederhorst. We hadden zelf absoluut niet het gevoel dat het te ver ging. Maar goed, iets is blijkbaar pas echt gevoelig als het dicht bij komt. Niemand die boos werd om onze grappen over de Tweede Wereld Oorlog, de aarbeving in Iran, de Nederlandse marinier in Irak of Murat... Nee, dat is allemaal lachen gieren brullen. Een bijzinnetje, waarin d'r naam niet eens genoemd wordt, is dan opeens aanstootgevend. We begrijpen niet alles. We hebben ook nog wat extra boekingen aan ons Zwolse avontuur over gehouden. Er komen nieuwe liedjes, er komt een nieuwe website. Het gaat eigenlijk gewoon errug goed. Driewerf hoera...

 

Albert Ballast gestrikt als regisseur

28 januari 2004

We hebben de finale gehaald van het Zwols Studenten Cabaret Festival. Andere deelnemers zijn Nicolien Opdam en Marleen Bekker. Ze zijn beide afkomstig uit de laatste voorronde. Nicolien bereikte al eerder de halve finale van het 17e Groninger Studenten Cabaret Festival. Marleen Bekker heeft wat minder ervaring, maar heeft een leuke voorstelling, ook niet helemaal onbelangrijk. Nicolien haar voorstelling is ook af en toe errug grappig. Beide dames zijn zelfs 'een beetje artistiek'. Wij zijn de boel flink aan het omgooien. De veel geprezen regisseur Albert Ballast uit Kampen, is niet alleen meer onze spirituele leider, maar bemoeit zich ook actief met de inhoud van de voorstelling. Ter meerdere eer en glorie van ons allen.

Zowel het karakter van Ewout als dat van Etienne wordt vrolijk uitgediept en na uitgebreid debat hebben we het 'serieuze boodschap gehalte' op 7,34 % gebracht. Het wordt dus meer rood en meer draad. Er komt zelfs een obligaat cabaret-liedje in, maar het is erg mooi. Echt waar. Ewout zal overigens hoofdzakelijk de rol van Ewout blijven spelen en Etienne blijft Etienne. Op de website van Stichting Daidalos zijn inmiddels foto's en een verslag der presentator te vinden: "Afsluiters waren Ewout & Etienne. Ewout is een oude bekende, want hij won vorig jaar samen met Hidde de persoonlijksheidsprijs. De verwachtingen waren dus gespannen. Met een staande ovatie aan het begin kon er echter niets misgaan. De heren waren goed op elkaar ingespeeld en charmeerden, confronteerden en discussieerden er rustig op los. Alsof ze nooit iets anders deden. Alsof ze nooit iets anders gedaan hadden." Het is erg positief, maar goed... Als wij in een aankondiging de naam van een deelnemer zouden vergeten, zouden we ook wat terug proberen te doen...

 

De eerste paar weken

22 januari 2004

Ewout en Etienne. Dat rijmt en het gaat goed. We zijn pas een paar weken bezig, maar we hebben al wat gedenkwaardige optredens achter de rug. Echt lekker gespeeld hebben we pas dinsdag 20 januari in het Vliegende Paard. Onze kijk op de aktualiteit viel goed in het bomvolle Zwolse café. Rijen vol mensen zijn de deur gewezen, omdat het te vol was. Waaronder ook Ewout's voormalige partner in crime 'Hidde'. We waren erg tevreden en hopen stiekem op een finale-plaats. Al is het maar om die beeldschone meisjes van het bestuur weer te zien, die Ewout een wat wonderlijke belofte heeft gedaan. We hebben een staande ovatie gekregen!

We waren erg tevreden, maar er zit nog veel meer in. Hoera! De andere deelnemers waren trouwens Twan Sallaerts en Marieke Breukers, die we op het wereldwijde web (nog) niet terug konden vinden. Twan was errug grappig achter de schermen en Marieke erg vriendelijk in de kleedkamer. Presentatie was in handen van Rick Meynen, erg goed... Maar vergat wel Ewout's naam... Van de optredens van de andere deelnemers hebben we helaas weinig tot niets gezien. De organisatie was prima en de technicus dacht een beetje mee. Etienne maakt het verschil en ook zijn we erin geslaagd heel aktueel te blijven. Voor de volgende optredens leggen we de lat wat hoger. Veel dank aan Albert Ballast die zich er structureel een beetje tegen aan heeft bemoeid. Ook veel dank aan Natalie Heevel en Sophie Jonker die er zich iets minder structureel tegen aan hebben bemoeid.