Ewout & Etienne

Terug naar de kranten.

Ewout & Etienne winnen CabareteSKE

Technisch vaardig en bekwaam. Maar dan wil ik meer“, sprak juryvoorzitter Jacqueline Kerkhof. Het duo Ewout & Etienne uit Zwolle won afgelopen maandag de jury- en publieksprijs van de zesde cabaretfinale van Eindhoven.

Naast de Gouden Kabouter mochten de winnaars ook enkele ’verbeterpunten’ in hun zak steken. Het Eindhovense duo Kømpøst kwam niet verder dan de derde plaats.

Deze slotaflevering van het jaarlijkse Festival CabareteSKE, ooit gestart in café Berlage en nu met 550 bezoekers in de nieuwe Philipszaal van de Schouwburg, bracht drie finalisten op het podium, die zeker wat te bieden hadden.

Het niveau was wisselend, niet alle grappen waren sterk en aan de acts moet nog het nodige geschaafd worden om ze ooit nog eens op een landelijk festival in te kunnen zetten, maar de finale leverde wel een boeiende avond op.

Ewout & Etienne brachten een mix van scènes, liedjes, samenspraken en ontspoorde imitaties.

Aangenaam om naar te kijken, theatraal, soms spannend en visueel sterk. Na het zien van hun versie van Bohemian Rhapsody is het niet meer mogelijk deze Queen-hit eerlijk onder ogen te komen.

Goedkoop en flauw

Terecht wees de jury erop dat de inhoud van het programma te wensen overlaat. „Het duo komt weg met gemakkelijke grappen. Als je een onderwerp alleen maar schampt, verlies je sympathie.“

Die kritiek had best feller mogen zijn: hun grappen over Van Gogh en de moslims waren goedkoop en flauw. Het duo heeft zeker toekomst, maar zal strengere keuzes moeten maken.

De tweede kandidaat, Peter Pannekoek, bleef met lege handen. Maar er is een troost: hij is pas negentien jaar en staat nog niet zo lang op het podium. Talent heeft deze ’gedroomde loser’ zeker.

In een persoonlijk verhaal, vol zelfspot, toont hij het verdriet in zijn wereld en zijn waanzin. Hij verraste de jury met zijn oorspronkelijkheid, maar die hoopte ook dat hij meer lagen in zijn hoofd en lijf gaat vinden.

Gekheid

De twee vrouwen van Kømpøst uit Eindhoven deden verschrikkelijk goed hun best, deelden een berg energie en gekheid, gingen tekeer tegen elkaar en durfden schaamteloos te zijn, maar veel meer was het niet. Hun optreden leverde leuke momenten op, maar vaak waren die al eens door anderen gedaan, maar dan beter. Kerkhof: „Het is veel van hetzelfde en voegt weinig toe.“ De winnaars gaan met de finalisten van andere cabaretfestivals op tour langs theaters, ook in Eindhoven.

Cameretten-winnaar Begijn Le Bleu, nu als speciale gast aanwezig, is er dan hopelijk ook bij. Aan zijn tik konden de anderen nog niet tippen.